Här är gänget som vill rädda fler djurliv Foto: Herman Svensson

Djurambulansen ska rädda fler liv

Uppdaterad
Publicerad

Om ditt djur behöver akutvård men du har svårt att ta dig till djursjukhuset så kan du numera ringa djurambulansen för att få ditt djur transporterat dit.

Sebastian Krantz, Emma Albers och Liselotte Albers påbörjade arbetet med djurambulansen för cirka två månader sen.

De hade sett att det fanns djurambulanser på andra platser i Sverige men inte i Jönköping. Då tog de initiativet att ideellt starta upp en djurambulans i Jönköpings län.

– Många ser djur som saker, men är det allvarligt är det viktigt att snabbt transportera dem till djursjukhuset, säger Sebastian Krantz.

Många djur som transporteras

I dagarna fick de sin andra ambulans och de får rulla en hel del på länets vägar. Enligt Sebastian Krantz kan de i dagsläget transportera djur som är i en hunds storlek, då gäller det både husdjur och vilda djur.

– Vi ska försöka skaffa en större ambulans så vi kan transportera hästar, men det kräver också en utbildning.

Vilket är det vanligaste djuret ni transporterar?

Fåglar är nog det vanligaste som vi transporterar, man ringer då de skadat sig efter att till exempel ha flugit in i ett fönster, säger Sebastian Krantz.

Djurambulansen finansieras genom en medlemsavgift samt privata sponsorer. Ett 20-tal volontärer arbetar utan lön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.