Görgen Olofsson, enhetschef för gata park, säger att det blir allt mer populärt att begrava sitt husdjur på djurkyrkogården vid Axamosjön i Jönköpings kommun. Foto: SVT

Djurkyrkogården i Jönköping börjar bli fullsatt

Publicerad

Det börjar blir trångt på djurkyrkogården vid Axamosjön som Jönköpings kommun ombesörjer. Nu görs en översyn för att möta den ökade efterfrågan om begravningsplatser för husdjur.

Jönköpings kommuns djurkyrkogård har funnits sedan 1970-talet och enligt Görgen Olofsson, enhetschef för gata park, har aldrig någon ordentlig översyn av platsen gjorts. Därför har ett arbete nu påbörjats, eftersom allt fler vill begrava sina husdjur.

– Vi ser över både själva strukturen på platsen och prissättningen. Som det ser ut idag betalar man endast ett engångsbelopp för en gravplats som man sedan får ha på obestämd tid.

Får smycka graven

För 300 kronor begraver kommunen en urna med kremerat stoft och att begrava en djurkropp kostar 2 000 kronor. Sedan är det upp till djurägaren att smycka graven med exempelvis en sten eller blommor om önskan finns.

Görgen Olofsson berättar att kommunens personal som sköter själva området ofta får ge stöd åt sörjande djurägare som besöker kyrkogården.

– Det är ju inget vi har utbildning för men vi försöker efter bästa förmåga.

Många av gravarna är uppåt 30 år gamla, men besöks fortfarande ofta. Foto: SVT

Positiv till nytt krematorium

Just nu byggs Jönköpings läns första djurkrematorium där även stöd för djurägare kommer att finnas vid behov. Och Görgen Olofsson ser positivt på att möjligheterna för människor att ta hand om sina döda husdjur blir fler.

– Eftersom de gör det i kommersiellt syfte så kommer de säkert att ha rätt utbildning för att stötta. Man kanske kan vara med vid kremeringen och så vidare.

Tänker du att det blir ett komplement till den servicen som ni har?

– Verkligen. Det här är ju en kommunal inrättning, vi tillgodoser ju alla medborgare så vi välkomnar det här.

Är det vanligt att kommuner överlag har en djurkyrkogård?

– Nej, jag har inte gjort någon direkt undersökning men jag tror inte att det är jättemånga.

Flera gravar har påkostade dekorationer. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.