Jeremy Wyon bygger Jönköpings läns första djukrematorium. Hör honom berätta mer om varför han gör det i klippet. Foto: SVT

Han bygger Jönköping läns första djurkrematorium

Publicerad

På industriområdet Stigamo strax söder om Jönköping byggs just nu Jönköpings läns första djurkrematorium. Enligt ägarna är det Sveriges modernaste anläggning med kapacitet för 1 000 ton om året.

Det är makarna Jeremy och Maria Wyon från Jönköping som är ägare till anläggningen som kommer drivas helt fossilfritt.

– Vi använder en modern teknologi med bättre miljöeffektivitet. Vi jobbar med fossilfria bränslen och har en återvinning av värmen vilket vi är först med i landet, säger Jeremy Wyon.

I anläggningen kan alla möjliga slags husdjur kremeras, från små reptiler och fåglar till hästar. Det finns också en minneslund en bit bort från krematoriet.

Igång första juli

Är inte det här ett sätt att tjäna pengar på djurägare?

– Det är klart att en sådan här verksamhet måste finansieras, men det är inte det som är vår primära drivkraft. Vi såg ett behov av att göra det här bättre, där man omhändertar inte bara djurkroppen utan även djurägarna i sammanhanget.

Den första juli beräknas verksamheten vara igång och Jeremy Wyon tror att en sådan här verksamhet behövs i Jönköpingsområdet.

– Närmsta djurkrematorium är i dag 15 mil bort. Kremering är något som görs mycket i dag och återtag av aska är något som blir mer och mer efterfrågat.

Familjen Wyon har flera djur, bland annat sex hundar. Foto: Kristin Renulf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.