Peter Tudén, chef för beroendemottagningen i Jönköping, berättar om att det varit dödsfall i länet med orena narkotiska preparat den senaste tiden. Foto: TT/SVT

Dödsfall i länet på grund av oren narkotika

Publicerad

Stängda gränser i coronapandemins spår har gjort att tillgången på narkotika är mindre i samhället. Det har lett till högre priser och större andel orena preparat ute på gatan.

– Vi har haft dödsfall i överdoser i länet, som en följd av detta, säger Peter Tudén, chef på beroendemottagningen vid Länssjukhuset Ryhov.

Se klinikchefen Peter Tudén berätta om situationen i klippet ovan.

Ungefär 500-550 personer är inskrivna på länets beroendemottagningar, cirka 250 av dessa på mottagningen i Jönköping. Men minskad tillgång på narkotika har inte lett till att fler patienter sökt hjälp för att komma ur sitt missbruk.

– Det är inget vi har sett så här långt inom specialistpsykiatrin, säger Peter Tudén.

Fler yngre patienter

Men det senaste året vittnar vårdenhetschefen om att det är fler patienter som skrivits in på beroendemottagningen vid sjukhuset. Den hjälp de kan få är via bl a motiverande samtal, återfallsprevention, bedömningar och utredningar.

– Vi erbjuder även läkemedelsbehandling, bland annat LARO (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende, buprenorfin alt metadon). Vi arbetar i team för bästa vårdinsats till våra patienter.

Peter Tudén har jobbat på kliniken i 15 år och vittnar om att det idag är många fler yngre patienter och att problembilden i dag är mycket mer komplex med psykisk ohälsa och missbruk av olika typer av narkotiska preparat.

Vet inte vilka substanser de får i sig

Många av de unga, 18-20-åringar, som hamnar i beroendevården är inte alltid motiverade att komma ur sitt missbruk, berättar Peter Tudén.

Det finns fler faktorer som gör att det i många fall kan vara svårt att hjälpa denna grupp.

– De köper många gånger preparat över internet. De vet inte alltid vad det är för narkotiska substanser de har fått i sig och det gör situationen svårhanterlig, säger Peter Tudén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.