Patienten vårdades på Höglandssjukhuset i Eksjö. Foto: Mikael Fritzon/TT

Dog av bakterieangrepp – fick sen diagnos

Publicerad

Nu anmäler Region Jönköpings län sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sedan det dröjde med rätt akut vård för en patient – som senare dog.

En patient som insjuknat med svullet ben efter en utlandsresa skickades till Höglandssjukhuset i Eksjö med misstanke om blodförgiftning och blev snabbt sämre. Enligt en lex Maria-anmälan dröjde dock rätt akuta insatser då läkare inte fann symtomen typiska för en invasiv bakterieinfektion. När man till sist tänkte operera benet fick patienten hjärtstopp och avled.

Diagnosen fördröjdes av bristande kunskaper om septisk chock och allvarliga mjukdelsinfektioner, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Men det står också i anmälan att det är osäkert om utgången hade kunnat ändras med annan handläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.