Mordet skedde i Norrahammar natten till den 28 oktober, 2014. Foto: SVT

Döms till ungdomsvård för Norrahammarsmordet

Uppdaterad
Publicerad

En av de 17-åriga pojkar som åtalats för mordet och mordförsöket i Norrahammar döms till sluten ungdomsvård. Den andre 17-åringen frias.

Det var natten mot den 28 oktober som en 17-årig pojke sköts till döds och en 16-årig pojke skottskadades svårt i bostadsområdet Tallhöjden i Norrahammar, Jönköping. Den 17-åriga pojke från Malmö som avlossade det dödande skottet döms för dråp, mordförsök till sluten ungdomsvård i 3 år och 4 månader. Han ska också betala ett skadestånd på 200 000 till den skottskadade 16-åringen.Hans kamrat, som åtalats på samma punkter frias däremot helt.

Skiljer på de båda attackerna

De fyra inblandade ska ha känt varandra sedan tidigare. Enligt polisen har gärningsmännen och offren tillsammans varit inne i Jönköping under mordkvällen, därefter delat på sig för att sen mötas igen i Norrahammar, där en konfrontation uppstod. Den dömde 17-åringen ska då ha skjutit offret i bröstet, varpå offret avlidit direkt. Tingsrätten gör här bedömningen att konflikten mellan ungdomarna uppstod hastigt, och att det dödande skottet som avlossades inte var planerat i förväg. Därför rubriceras själva dödsskjutningen som dråp och inte överlagt mord.

Dödsskjutning i Norrahammar

Efter att hans kamrat dödats försökte den 16-årige pojken, svårt skottskadad och knivstucken fly från platsen och larmade 112. Han är då skjuten i huvudet och har fått ta emot flera knivstick mot nacken, kinden och händerna. Den dömde 17-åringen har då följt efter 16-åringen, och han har därför i den situationen visat att han haft ett uppsåt att döda, resonerar tingsrätten. Därför blir rubriceringen i det fallet mordförsök.

Den dömde 17-åringen har hela tiden hävdat att han avlossat skotten i nödvärn, men tingsrätten gör bedömningen att det inte är trovärdigt. Här hänvisar rätten tilll vittnesmål från boende på platsen, och till den berättelse från hans medåtalade.

När det gäller den 17-åring som frias från brottsmisstankar har tingsrätten konstaterat att han befunnit sig på platsen men inte aktivt tagit del i skottlossningen/knivskärningen. I domen skriver tingsrätten att han ”har varit på platsen men inte tagit del av (NN)s gärningar eller främjat dessa med vare sig råd eller dåd. Hans åtgärd att tillsammans med (NN) åka ifrån platsen i en sedan tidigare beställd taxi och därigenom fullfölja de planer han hade före händelsen, nämligen att åka hem till Malmö, anser tingsrätten inte betyder att han hjälpt (NN) att undkomma. Han ska därför inte heller dömas för skyddande av brottsling.”

Hävdar nödvärn

De båda åtalade greps i en taxi på E4:an söderut, efter att polisen spårat taxichaufförens mobil. De båda misstänkta har hela tiden nekat till brottet, men medgav under rättegången att de varit på platsen.  Den dömde 17-åringen har erkänt att han beväpnat sig med kniv, men hävdade att han tagit pistolen från den skott- och knivskadade pojken.

Rättegången mot de två 17-åringar har hållits bakom stängda dörrar, enbart föräldrar och syskon till de misstänka fick följa förhandlingarna. Säkerhetspådraget var stort med både poliser och vakter. Den nu dömde 17-åringen har varit frihetsberövad sedan mordnatten i oktober. Den friade 17-åringen frigavs efter en månad, men häktades i början av februari efter att misstankarna mot honom stärkts igen. I samband med att rättegången avslutades för två veckor sedan släpptes han dock på fri fot igen.

Kopplingar till annan skjutning

Det har funnits spekulationer kring att händelsen skulle vara en hämnd för en annan skjutning i Malmö, där de båda offren förekom i utredningen, men just motivet bakom mordet i Norrahammar är inget som åklagarsidan har lyft fram i rättegången. Förutom dråp och mordförsök döms 17-åringen även för narkotikabrott, medan den andre 17-åringen frias.

Fallet har blivit omtalat även för att SOS Alarm ifrågasatte 16-åringen när han själv ringde och larmade efter att ha blivit skjuten i huvudet.

Inför det att domen meddelades har även Sydsvenska Dagbladet publicerat en granskning av brister i polisens förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Norrahammar

Mer i ämnet