Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Distriktsläkaren utrycker en stor oro för att fler kan drabbas av hudcancer i framtiden. Foto: Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden, SVT

Läkaren i Jönköping om UV-indextrenden: ”Fullt mänskligt och jättedumt”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya trenden att kolla upp UV-strålningen för att sola när den är som högst är något som Ulf Österstad, distriktsläkare och verksamhetschef för Bra liv nära i region Jönköping, reagerar starkt på.

Ulf Österstad säger att han inte visste om den nya metoden som unga använder i dag för att ta reda på UV-indexet.

– Det handlar inte om att mäta utan mer om att bli brun tyvärr, men det är viktigt att förstå att det är skadligt med mycket sol över tid och att det kan ge cancer längre fram, säger han.

Mer om hur vården ser på den nya trenden ser du i klippet ovan.

Tips för allmänheten

Läkaren Ulf Österstad upplever att ungdomar inte förstår att det här är något som ger konsekvenser längre fram, därför menar han att ungdomar måste tänka efter innan de går ut och solar.

– Gå ut mycket och rör på er men tänk på att ha keps på huvudet och smörj in utsatta delar av kroppen, exponera så lite kroppsyta som möjligt och under så kort tid som möjligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar från Jönköping följer den nya Tiktok-trenden: Att sola efter UV-indexet. Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.