Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går när SVT:s reporter testar en av de kritiserade hudcancerapparna. Foto: SVT

Läkarens varning mot hudcancerappar: ”Risk att missa dödlig hudcancer”

Uppdaterad
Publicerad

Nu när vårvärmen börjar komma till flera delar av landet och fler är ute i solen så varnar hudläkaren Sam Polesie i Göteborg för de appar som säger sig kunna avslöja hudcancer.

– Den största risken är naturligtvis att en patient litar blint på en sådan här app och appen missar en potentiellt dödlig hudcancer, säger han.

Apparna kan användas av privatpersoner som genom att fota sina födelsemärken får en uppgift om det finns en risk för hudcancer.

Sam Polesie, som är specialistläkare och docent på hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, varnar nu för att apparna kan ge fel resultat vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

– Du kan få en väsentligt fördröjd diagnos med risk för spridning och sedermera död, säger han.

Läkemedelsverket: ”Var uppmärksamma”

Apparna har tidigare också fått kritik av brittiska forskare.

Läkemedelsverket uppmanar alla att vara uppmärksamma på om apparna till exempel är CE-märkta och på om apparnas tillverkare avsäger sig ansvaret och ber användaren kontakta läkare för att vara säker.

Se hur det går när SVT:s reporter testar en av apparna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.