Resterna av huset där två personer misstänks ha mördats i Hökensås. Foto: Kristine Renulf

Dömd för dubbla dubbelmord – i dag kommer hovrättsdomen

Uppdaterad
Publicerad

Det är elva månader sedan ett par i 70-årsåldern hittades döda i en rökfylld villa i Norrahammar. Det blev starten på en av de största mordutredningarna i Sverige.

Han dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Den domen föll i januari, efter en rättegång som pågick under flera veckor i november och december.

Enligt domen har den 52-årige finansmannen gjort sig skyldig till fyra mord, grov mordbrand i två fall och ett stort antal ekonomiska brott. Anledningen till att han slog ihjäl de båda paren i 70-årsåldern var att han förskingrat pengar, som de krävde tillbaka.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Erkände vid häktningsförhandlingen

Redan vid häktningsförhandlingen erkände mannen att han slagit ihjäl paret i Norrahammar, men han har genom hela utredningen och rättegångarna förnekat att ha med branden på Hökensås att göra.

Det var först efter att polisen börjat utreda Norrahammarsfallet som man såg kopplingen till paret som brann inne i ett fritidshus på Hökensås några månader tidigare.

Blodspår på kofot

Utredningen kring den branden hade lagts ner. Men när polisen började utreda den igen såg man många likheter med Norrahammarsfallet. Man fann också dna-spår i form av blod på en kofot och blodstänk på en sportbag som tillhörde mannen.

Trots att varken dödsorsak eller brandorsak kunnat fastställas dömdes mannen för även de morden, något som hans försvarsadvokat, Leif Silbersky varit skeptisk till.

Tidsbestämt straff

– Vi hoppas på att Hökensåsdelen ska ogillas, sa Leif Silbersky inför hovrättsförhandlingarna. Dels har det inte gått att konstatera dödsorsak och dels finns det ingen brandorsak.

Genom att frikännas för Hökensåsfallet hoppas mannen på att få ett tidsbestämt straff. Vid klockan elva nu på förmiddagen faller hovrättens dom i målet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Mer i ämnet