Foto: SVT

Livstids fängelse för fyra mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 52-årige företagaren från Jönköpingstrakten döms till livstids fängelse för fyra brutala mord. 52-åringen döms för dubbelmord i två fall – i Norrahammar i maj och i Hökensås i mars.
”Det våld som 52-åringen utövat mot makarna i Norrahammar har varit omfattande och makarna har tillfogats mycket allvarliga skador”, motiverar tingsrätten sin dom.

Den nu 52-årige mannen åtalades i november misstänkt för två dubbelmord. Mannen attackerade två äldre par i deras bostäder – först i Hökensås i mars och vid ett andra tillfälle i Norrahammar i maj. Efter attackerna har han försökt elda upp deras hus.

På tisdagen dömdes företagaren till livstids fängelse för fyra brutala mord.

– I det här fallet är det fyra mord. Det finns också en rad försvårande omständigheter. Bland annat att morden varit planerade. Det har förekommit mycket våld och det har skett i offrens hem, säger Jan Josefsson, rådman vid Jönköpings tingsrätt om livstidsstraffet.

Förutom de fyra morden döms 52-åringen för två grova mordbränder och 36 grova bedrägerier.

– Tingsrätten har gått rakt av på vår linje, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff och fortsätter:

– Jag är inte direkt förvånad. Man vet aldrig säkert men vi har trott på den här utgången.

”Jag slog ihjäl dem”

52-årigen har själv gett vissa medgivanden. När det gäller Norrahammarfallet sa han i polisförhör att: ”äh, jag slog ihjäl dem” och:

”Jag slår med basebollträt mot hans huvud och jag vet inte, jag vet inte hur många gånger, men det måste vara mer än en gång.”

Läs mer: Företagarens egna ord i polisförhör

Tingsrätten skriver på sin hemsida att det anses bevisat att 52-åringen mördat makarna i deras bostad i Norrahammar genom att först misshandla dem med ett basebollträ.

”Mannen har avlidit till följd av sina skador. 52-åringen har efter misshandeln anlagt brand i makarnas bostad. Kvinnan har avlidit till följd av koloxidförgiftning,” skriver tingsrätten.

Misshandlade med kofot

När det gäller dubbelmordet i Hökensås anser tingsrätten att det är bevisat att 52-åringen slagit paret med en kofot och sedan anlagt en brand i deras hus.

”Någon alternativ förklaring till det som inträffat finns inte,” konstaterar tingsrätten.

Se också: Här köper 51-åringen tändvätska

Mannens advokat, Leif Silbersky har menat i rätten att fallet med morden i Hökensås är mer svårbedömt. Han säger till SVT Nyheter Jönköping att han är upprörd över domen.

– I min mening kan man inte dömas för mord om det inte finns någon fastställd dödsorsak. Vi kommer med största sannolikhet att överklaga.

Han säger vidare att han kan förstå att tingsrätten beslutar att inte tidsbestämma straffet.

– Det är naturligt när tingsrätten nu väljer att döma för bägge morden. Vi får se om det håller i hovrätten, säger han.

11.6 miljoner i skadestånd

52-åringen dömdes alltså också för 36 ekonomisk brottslighet.

– Det är tre åtalspunkter, två mordtillfällen och grova bedrägerier. Det krävs många vittnen och finns en omfattande teknisk bevisning, har åklagare Anders Brokelind tidigare sagt till SVT.

Samtliga skadeståndsanspråk har bifallits av tingsrätten och 52-åringen ska därför betala drygt 11,6 miljoner kronor till 32 målsägande.

Försvårande omständigheter

Men tingsrätten gick alltså på åklagarens linje och skriver i sin motivering:

”Det våld som 52-åringen utövat mot makarna i Norrahammar har varit omfattande och makarna har tillfogats mycket allvarliga skador. Samtliga mord har skett i offrens hem och haft ekonomiska vinningssyften. Dessutom har 52-åringen försökt att dölja brotten genom att anlägga brand i offrens hem. Omständigheterna har därför varit försvårande.”

Ovanlig dom

52-åringens motiv till morden sägs vara ekonomiska. Något som är ovanligt, enligt Mikael Rying, kriminolog på polisens utvecklingscentrum.

– Man läser ibland att folk tror att det är vanligt med ekonomiska motiv för mord, men det är det inte, säger han till TT.

10 mars: En sommarstuga på bergsområdet Hökensås, i Tidaholms kommun, brinner ner till grunden och ett par i 70-årsåldern omkommer.

28 maj: Ett par i 70-årsåldern hittas döda i samband med en villabrand i Norrahammar, söder om Jönköping. Det visade sig senare att paret hade misshandlats svårt, och att mannen var död innan branden startade.

8 juni: En nu 52-årig man anhålls misstänkt för att ha mördat paret och satt eld på villan. Han häktades två dagar senare och har delvis erkänt. Polisen finner en koppling mellan 52-åringen och paret i Hökensås.

11 november: 52-åringen åtalas. Enligt åtalet har han misshandlat två av sina offer med hjälp av ett basebollträ. Vid det andra tillfället ska han ha använt sig av en kofot när han misshandlat det äldre paret. Efter misshandeln ska han enligt åtalet ha eldat upp byggnaderna.

I åklagarens bevisning finns bland annat övervakningsbilder på när mannen köper tändvätska bara timmar före mordet i Norrahammar, teknisk bevisning och dessutom har 51-åringen gjort vissa medgivanden när det gäller morden i Norrahammar.

27 november: Rättegången startar: 52-åringen åtalas för två dubbelmord och två grova mordbränder, samt grova bedrägerier på sammanlagt drygt 5,7 miljoner kronor mot 17 personer.

21 december: Sista dagen i rättegången. Åklagaren yrkar på livstids fängelse. 52-åringens advokat, Leif Silbersky, vill att hans klient ska dömas till ett tidsbestämt straff.

19 januari: 52-åringen döms i tingsrätten för alla fyra morden till livstids fängelse. Han döms också för två grova mordbränder och 36 grova bedrägerier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Mer i ämnet