Foto: Erik Nylander/TT

Läkarvarning för vätska i e-cigarett – vill reglera försäljning efter dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

En person från Jönköpings län har avlidit efter att ha blivit förgiftad av vätskan från en e-cigarett. Giftinformationscentralen vill nu stoppa okontrollerad försäljning av e-cigaretter.

Enligt Jönköpings Posten går det att läsa i lex Maria-anmälan som upprättats från sjukhuset att ”dödsfallet uppstått genom oral intagning av vätskan från en e-cigarett”.

”En toxisk effekt av tobak, nikotin och hjärtstilleståndet som uppstod gick inte att häva trots sjukvård” står det i anmälan.

Varnar för vätskan

Läkaren Jonas Höjer vid giftinformationscentralen varnar nu för de giftiga e-cigaretterna.

– Vi har inte den makten men vi skulle vilja stoppa internetförsäljningen som sker under okontrollerade former, man beställer och produkterna kommer hem till dörren. Det har blivit så spritt och finns öppet i hemmen, det är problematiskt, säger Jonas Höjer som är läkare vid Giftinformationscentralen till Jönköpings Posten och fortsätter.

– Det finns flera saker som vi upprörs över när det gäller e-cigaretter. Främst vill vi varna för påfyllningsvätskan med nikotin som är väldigt giftig. Det behövs en begränsning av hur stora påfyllningsflaskor ska få vara och förslutningen måste vara säker, säger han.

Ovanligt med dödsfall

Enligt Jönköpings Posten är det än så länga ovanligt med dödsfall till följd av förgiftning. Det finns bara ett par tre fall som är kända hos giftcentralen.

Enligt Jonas Höjer ökar antalet anmälningar där barn drabbats av förgiftning av nikotinet i e-cigaretter. De kan ha druckit vätskan eller fått det i ögonen eller andats in det.

– Det har blivit så spritt och finns öppet i hemmen, det är klart att det är problematiskt, säger Jonas Höjer till tidningen.

Ny lag om e-cigaretterna

En ny lag kan träda i kraft den fösta juli i år gällande e-cigaretter.

Lagförslaget handlar bland annat om hur e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska utformas och vilka produktkrav de ska uppfylla.

E-cigaretterna ska förses med hälsovarning, informationsblad och innehållsförteckning. En 18-årsgräns införs, skriver regeringskansliet på sin sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.