Tekniken som användas för att jaga tjuvfiskare blir allt mer avancerad. En metod är att använda drönare – både i luften och under vattnet. Foto: SVT

Drönare i jakten på tjuvfiskare

Uppdaterad
Publicerad

Tekniken som användas för att jaga tjuvfiskare blir allt mer avancerad. En metod är att använda drönare – både i luften och under vattnet.

– Jag tror att om tjuvfiskarna vet om att vi kan se på lite längre avstånd så aktar de sig, säger Henrik Lundqvist på Länsstyrelsen i Jönköping.

Länsstyrelsen i Jönköping kan nu jaga tjuvfiskare med drönare på Vättern. I somras fick de tillstånd för kameraövervakning med drönare över hela sjön, men också över skog och mark i länet.

– Vi har en del ny teknik som underlättar fisketillsynen. Förutom drönare har vi även en ny båt med modern teknik med radar och GPS som underlättar, berättar Anton Halldén som är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Läs mer: Drönare kan jaga tjuvfiskare på Vättern

Hitta kräftburar

När SVT Nyheter Jönköping träffar Henrik Lundqvist och Anton Halldén är de vid Huskvarna hamn för att testa den flygande drönaren. Med den kan de till exempel kontrollera om båtar befinner sig på vatten där de inte får fiska. Från luften kan drönarens kamera även filma burar på botten, eftersom sikten kan vara så pass bra i Vättern.

– När vi får drönaren som körs under vatten kan vi upptäcka burar enklare. Tjuvfiskare märker ibland enbart ut burarna med GPS och det finns inte något synligt på ytan. Det blir lättare för oss att upptäcka med undervattensdrönare, säger Anton Halldén.

Tjuvfiskehärva

Samtidigt utreds just nu en stor tjuvfiskehärva. Det handlar om en till synes välorganiserad verksamhet som misstänks ha tjuvfiskat i sjöar i Småland, Blekinge och norra Skåne. 10 personer sitter just nu häktade, misstankarna avser grovt brott mot fiskelagen och häleri.

– Det är tråkigt att de förekommer så omfattande tjuvfiske, men det är bra att de åker dit, säger Anton Halldén.

LÄS MER: Här hittades tjuvfiskarnas jättenät

Anton Halldén berättar att allt fler länsstyrelser intresserar sig för att kunna använda drönare i fisketillsynen och att Jönköping ligger i framkant.

Här är det tio personer som har utbildats för att köra drönare. En av dem är Henrik Lundqvist.

Men hur ser ni på den etiska aspekten med övervakning?

– Tillståndet som vi har i dag medger inte att vi kan identifiera dem som är på bilderna eller knyta dem till en viss plats vid en tidpunkt. Det får inte vara personövervakning i onödan. Däremot kan vi identifiera båtar och objekt i ett visst område och sedan åka dit och kolla det. Då är det okej, säger Henrik Lundqvist.

Kräftorna attraktiva

Enligt länsfiskekonsulenten är det framförallt kräftorna som är attraktiva för tjuvfiskare i Vättern. De är värda en hel del pengar och kan ge en bra förtjänst för tjuvfiskarna. Samtidigt har flera kunnat ertappas under sommaren och Anton Halldén tror att de nya tekniska hjälpmedlen kan skrämma tjuvfiskarna. Undervattensdrönaren ska troligen levereras innan året är slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.