Så jobbade tjuvfiskeligan

Uppdaterad
Publicerad

De verkar ha inriktat sig på gös och kräftor i sjöar i södra Sverige och har i skydd av mörkret färdats i små gummibåtar med tysta elmotorer. De har haft tillgång till fastigheter med kylanläggningar och egen lastbil för fisktransport. Bilden av hur tjuvfiskeligan har arbetat börjar nu klarna för polisen.

– Till min kännedom har det aldrig häktats så här många personer i en tjuvfiskehärva rörande insjöfiske. Det talar lite om omfattningen på den här utredningen, säger Robert Loeffel som är presstalesman för polisen i region Syd.

Allt började en augustinatt när polisen lyckades gripa två personer, vid Bergundarsjön i Växjö, misstänkta för tjuvfiske av kräftor.

LÄS MER: Två män gripna för tjuvfiske

Efter det har utredningen växt och idag sitter tio män häktade. Misstankarna avser grovt brott mot fiskelagen och grovt häleri. Mycket tyder på att polisen är en utländsk tjuvfiskeliga på spåren.

Egen lastbil

Genombrottet kom när polisen den 31 augusti slog till mot två fastigheter i de södra delarna av Tingsryds kommun. 

– Vi hittade stora mängder färska kräftor och gös. Kylanläggningar och en lastbil inredd för fisktransporter, säger Robert Loeffel.

LÄS MER: Ytterligare åtta misstänkta tjuvfiskare gripna

Åtta personer greps vid tillslaget och dessutom beslagtogs massor av fiskeutrustning, båtar och båtmotorer.

– Det rör sig om många lastpallar med kräftburar och fisknät. Jag kan inte ens gissa hur många meter nät vi har beslagtagit.

Gummibåtar med tysta elmotorer

Ligan verkar ha inriktat sig på att fånga gös och kräftor och polisen tror att de kan varit verksamma i sjöar över hela Småland, Blekinge och norra Skåne.

– Man har alltid jobbat nattetid med gummibåtar med tysta elmotorer. Parkerat sina bilar vid någon enskild vik och smugit ut i sjön i skydd av mörkret, säger Robert Loeffel.

LÄS MER: 50 kilo fiskhuvuden upphittade – misstänkt tjuvfiske

Gösen har jagats med nätfiske och när det gäller kräftfisket har polisen uppfattningen att de använt så kallat rev.

– Man knyter fast kräftburarna i ett långt rep som läggs på botten. Det enda som syns på ytan kan vara ett litet flöte eller att repet går upp i strandkanten till en trädstam. När de vittjar burarna så följer de bara repet för att sedan fylla på bete igen och släppa tillbaka, berättar Robert Loeffel.

På jakt efter köparna

Polisen utreder nu vilka som skulle kunna köpt fisk från ligan och i så fall möjligen gjort sig skyldiga till häleri. Hur mycket pengar som det kan röra sig om i härvan vill inte polisen svara på. 

– Vi kan inte gå in på exakta siffror men vi vet vad man får för fin gös och kräftor. Så det rör sig om stora summor.

Kan det finnas fler personer som kan bli intressanta för den här utredningen?

– Vi utesluter inte att det kan finnas fler personer och att det kan komma fler frihetsberövande, avslutar Robert Loeffel.

Alla männen som är häktade förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet