Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Två män gripna för tjuvfiske

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 40 respektive 32 år gamla greps av polisen vid halv fyra under natten mot tisdagen vid Norra Bergundasjön i Växjö efter att ha tjuvfiskat en större mängd kräftor.

Det var ett vittne som larmade polisen om misstänkt verksamhet ute på sjön. En polispatrull anlände till platsen och väntade in männen att stiga i land med sin fångst.

– De greps på bar gärning med en större mängd fiskeredskap i form av nät, burar och betesfisk, säger Andreas Jörnefeldt som är jourhavande förundersökningsledare.

Stor fångst

Enligt polisen hade männen parkerat sina bilar och dolt dem på ett sätt för att de inte skulle bli upptäckta. Fångsten har ännu inte kunnat vägas men polisen uppskattar att det rör sig omkring 100 kilo.

Brottet betraktas som grovt eftersom männen har använt sig av en större mängd fiskeredskap samt att fångsten var så pass stor. Under förra veckan greps två andra gärningsmän vid Södra Bergundasjön misstänkta för brott mot fiskelagen.

Tipspengar utlyst

Sedan en tid tillbaka pågår ett miljöarbete kring sjöarna i Växjö där Trummen, Växjösjön samt Södra Bergundasjön ingår. Arbetet går ut på att rensa sjöarna från skadlig vitfisk, men de har även fått påhälsning av tjuvfiskare som saboterat garnen.

Det ledde till att styrelsen för fiskevårdsområdet tidigare i maj utfärdade en belöning på 5.000 kronor till de personer som kommer med tips eller iakttagelser som leder till att tjuvfiskarna kan gripas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet