En av Växjö kommuns fiskare på uppdrag under augusti förra året för att plocka upp vitfisk ur Växjösjön. Foto: SVT

Tjuvfiskare saboterade miljöarbete – tipspengar utlyst

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i oktober förra året pågår ett miljöarbete inom Växjö kommun där flera sjöar ska rensas från vitfisk med hjälp av bottengarn. Men redan nu har tjuvarna saboterat garnen.

– Jag är fruktansvärt upprörd och besviken över att tjuvar saboterat våra garn. Det rör sig om en allvarlig skadegörelse, säger Andreas Hedrén, som är sjömiljöansvarig på Växjö kommun.

Skadlig fisk ska bort

Under oktober förra året gick startskottet för projektet som ska rensa Trummen, Växjösjön och Södra Bergundasjön på så kallad vitfisk. Sjöarna är övergödda och målet är att ta upp 100 ton vitfisk under tre säsonger.

Sedan en vecka tillbaka har flera olika bottengarn lagts ut i Södra Bergundasjön. Tanken är att vitfiskar som till exempel mört och brax ska simma in i en stor fälla som är utformad som en stor kasse.

Klassas som miljöbrott

Matfisk som gädda, gös och abborre letar sig också in i bottengarnen. Men dessa plockas bort av kommunens fiskare och kastas tillbaka i sjön, medan vitfisken tas upp på land.

Men under natten mellan onsdag och torsdag hände precis tvärtom. Flera av bottengarnen i Södra Bergundsjön fick påhälsning av tjuvar som plockat ut ”den fina fisken” medan vitfisken släpptes tillbaka i sjön.

– Vårt projekt inriktar sig på miljövårdande syfte, det här rör sig om ett sabotage. Området är ett naturreservat och vi har polisanmält händelsen som ett miljöbrott, maxstraffet kan bli upp till två års fängelse vid en fällande dom, säger Andreas Hedrén.

Erbjuder gratis kräftfiske

Nu har styrelsen för fiskevårdsområdet utfärdat en belöning på 5.000 kronor till de personer som kommer med tips eller iakttagelser som leder till att tjuvfiskarna kan gripas.

– Vi kan också tänka oss att ge förmånen att fiska kräftor gratis till de som kommer med bra tips om de personer som ligger bakom det här brottet, säger Andreas Hedrén som är påtagligt upprörd av händelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.