Utrensning av fula fiskar för renare vatten

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet blev fina fisken efter Växjö kommuns satsning på att få bort fiskar som gör vattnet grumligt. Siktdjupet i sjön Trummen i Växjö är det bästa på 40 år.

Växjö kommun har tagit i med hårdhandskarna för att få ner mängden alger i vattnet. Man har investerat en miljon kronor i ett reningsprojekt där kommunen under året har fiskat upp vitfisk, alltså mörtar och braxnar. Över 20 ton braxnar har dragits upp ur vattnet.

Andreas Hedrén, ansvarig för sjömiljö i Växjö kommun är nöjd med resultatet.

– Det har gått väldigt bra med vårt fiskeprojekt. Vattnet har blivit klarare tack vare att vi fått bort mörtar och braxnar. och i slutet av projekttiden fick vi inte upp alls mycket och det beror nog på att det börjar bli ont om dem i sjön, säger han.

När braxnarna och mörtarna försvinner så växer djurplankton till sig som gör att mängden alger minskar och vattnet blir klarare.

Växjöbor trivs som fiskar i vattnet

Många badlystna Växjöbor har följt arbetet. En av dem är Lena Hamberg som bor vid Trummen. Där har kommunen tagit bort nästan 8 ton vitfisk.

– Vattnet har blivit mycket klarare. Vi badar nästan varje morgon och har inte märkt av någon algblomning i år.

Idag är universitetsstudenter från Lund på plats för att lära sig mer om vad som händer med sjöarna under utfiskningen. Man hoppas bland annat på att nya snäckor som är bra på att rena vatten ska dyka upp. 

Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun är nöjd med hur arbetet har gått och han menar att det varit väl investerade pengar.

– Vattnet är i princip lika klart som dricksvatten nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer