Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dubbelt så dyr elnätsavgift i Mullsjö

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsavgiften i Mullsjö är dubbelt så dyr som i Jönköping och i nästan samtliga kommuner i länet har avgiften ökat det senaste året. Det visar den årliga rapporten från Nils Holgerssongruppen.

I Mullsjö är avgiften 104,3 öre per Kilowatt jämfört med 53,8 öre i Jönköping. Enligt mätningen är snittet för hela landet 88,8 öre.

Rapporten visar även att elnätsavgiften ökat i samtliga kommuner i länet utom i Jönköpings kommun.

15 procent ökning

Förra året ökade den med 6 procent i Jönköpings län och under en femårsperiod är ökningen 15 procent.

– Skillnaderna mellan de olika kommunerna är stor och kunderna är helt i händerna på elnätsleverantörerna, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Hon menar att ökningarna fortsätter trots att regelverket för elnätsföretagens intäktsramar skärpts.  

– I slutänden är det konsumenterna som får stå för notan, säger Wiederholm i pressmeddelandet.

Juridiska tvister

Enligt tidningen Privata affärer kan konsumenten välja elbolag, men inte nätbolag eftersom de äger ledningarna.

Privata affärer skriver att bolagens högsta tillåtna avkastning regleras av Energimarknadsinspektionen, men att tillsynsmyndighetens beslut vid ett flertal tillfällen lett till juridiska tvister när nätbolagen överklagat.

Nils Holgerssongruppen består av representanter från HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.