Månadskorten på bussarna dyra i Jönköping

Publicerad

Busskorten i Jönköping är dyrare än på många andra jämförbara orter i landet. Månadskorten i tätortstrafik för vuxna kostar här 715 kronor, vilket är 100-200 kronor dyrare än exempelvis Helsingborg, Örebro och Umeå.

– Det är svårt att jämföra priser när det gäller kollektivtrafiken eftersom förutsättningarna för att bedriva trafik ser så olika ut i länen, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd med ansvar för trafikfrågor.

En sådan faktor är indelningen av zoner och vad som då räknas som stadstrafik. Jönköping gjorde nyligen om sin zonindelning så att en större del runt Jönköping räknas till stadstrafiken.

Förmånliga priser för unga och äldre

I Linköping och Norrköping är priset för stadstrafiken 625 kronor för vuxna, räknar man dock ett område som liknar mer indelningen i Jönköping så ligger priset där på 775 kronor per månad. I Östergötlands län finns heller inte lika förmånliga rabatter för ungdomar som i vårt län. Där kostar busskort för ungdomar 420 kronor i tätort och 770 kronor för hela länet. I Jönköpings län reser ungdomar upp till och med 19-års ålder för 200 kronor i månaden i hela länet.

Från och med den 31 mars gäller samma pris för seniorer. Som senior räknas den som fyllt 70 år.

Skillnader i prissättning

I Helsingborg, Malmö och Lund kostar ett månadskort för tätortstrafiken 550 kronor, ungdomar betalar där 330 kronor. I Västerås får vuxna betala 595 kronor i månaden och ungdomar och seniorer 280. Örebro ligger inte långt från det – där kostar månadskortet för en vuxen 570 kronor och för skolungdom 285 kronor. I Norrland är Umeå en stad som är ungefär i Jönköpings storlek. Där kostar ett månadskort för en vuxen i tätort 510 kronor. Ungdomar 20-25 år, samt pensionärer betalar 450 kronor och barn upp till och med 19 år betalar 360 kronor för månadskortet.

Små skillnader i pris på enkelbiljetter

När det gäller kontantbiljett som du löser på bussen är skillnaderna inte överdrivet stora mellan de orter vi jämfört. I Jönköping kostar det 30 kronor för vuxna att åka en zon och för barn och ungdomar är den summan 18 kronor. I övriga städer varierar priserna mellan 25 och 36 kronor mellan de orter vi jämfört när det gäller vuxenbiljett. För ungdomar ligger priset runt 20 kronor på alla orter vi tittat på.

SVT rapporterade · Vad skulle få dig att åka mer kollektivt?

07.55
Sänk priset så.det lönar sig att åka även kortare sträckor !
07.55
Jag har börjat åka buss och det är supersmidigt. Men eftersom familjen har en bil som bara står hemma på vardagarna blir det billigare att köpa bensin än busskort. Är det rimligt? Jag åker buss för miljöns skull men har egentligen inte råd🙄
07.55
Tätare trafik så att du inte behöver vänta och snabbare turer.
08.03
Billigare och förmånliga priser. Det lockar flera. Plus tätare trafik
08.03
Sänk priset och tätare turer även under helgen. Forsheda.
08.03
Lägre pris så det blir billigare för mig att ta bussen än att ta bilen, vilket det inte är idag. Det hjälper inte att bara göra det bökigare att ta bilen, man måste samtidigt locka folk att ta bussen, t.ex. med lägre priser och tätare turer om man vill att folk ska välja kollektivtrafik.
08.08
Smärtgränsen för hur länge man har lust att vänta går vid 10 min. Sedan är 30-40kr per resa alldeles för dyrt.
08.08
Jag ska åka buss från Kalmar till Öland bara om det ska kosta 10-15 kronor enkel resa. Sedan det ska inte ta dubbelt så mycket tid att åka med buss. Det ska vara tvärtom. Plussar man tiden för att cykla till busshållplats och väntetid på bussen, då tar det 1,5 timme hela resan istället för 30 min med bil. Det blir ju 2 timmar om dagen bortkastad tid. Nej tack.
Och så vill man känna sig trygg på bussen när man åker på kvällen.
08.08
Finns bara ett sätt att få mig och de jag känner att åka kollektivt och det är genom att göra det kostnadsfritt för resenären, genom att lägga kostnaden på skattsedeln.
08.08
Sänk priset den är super HÖG ! Och det behövs tätare buss trafik i städer annars är det inte
lönsamt eller blunda sig till miljö vänlig klotet...o.s.v

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer