Foto: Kristin Renulf

Månadskorten på bussarna dyra i Jönköping

Publicerad

Busskorten i Jönköping är dyrare än på många andra jämförbara orter i landet. Månadskorten i tätortstrafik för vuxna kostar här 715 kronor, vilket är 100-200 kronor dyrare än exempelvis Helsingborg, Örebro och Umeå.

– Det är svårt att jämföra priser när det gäller kollektivtrafiken eftersom förutsättningarna för att bedriva trafik ser så olika ut i länen, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd med ansvar för trafikfrågor.

En sådan faktor är indelningen av zoner och vad som då räknas som stadstrafik. Jönköping gjorde nyligen om sin zonindelning så att en större del runt Jönköping räknas till stadstrafiken.

Förmånliga priser för unga och äldre

I Linköping och Norrköping är priset för stadstrafiken 625 kronor för vuxna, räknar man dock ett område som liknar mer indelningen i Jönköping så ligger priset där på 775 kronor per månad. I Östergötlands län finns heller inte lika förmånliga rabatter för ungdomar som i vårt län. Där kostar busskort för ungdomar 420 kronor i tätort och 770 kronor för hela länet. I Jönköpings län reser ungdomar upp till och med 19-års ålder för 200 kronor i månaden i hela länet.

Från och med den 31 mars gäller samma pris för seniorer. Som senior räknas den som fyllt 70 år.

Skillnader i prissättning

I Helsingborg, Malmö och Lund kostar ett månadskort för tätortstrafiken 550 kronor, ungdomar betalar där 330 kronor. I Västerås får vuxna betala 595 kronor i månaden och ungdomar och seniorer 280. Örebro ligger inte långt från det – där kostar månadskortet för en vuxen 570 kronor och för skolungdom 285 kronor. I Norrland är Umeå en stad som är ungefär i Jönköpings storlek. Där kostar ett månadskort för en vuxen i tätort 510 kronor. Ungdomar 20-25 år, samt pensionärer betalar 450 kronor och barn upp till och med 19 år betalar 360 kronor för månadskortet.

Små skillnader i pris på enkelbiljetter

När det gäller kontantbiljett som du löser på bussen är skillnaderna inte överdrivet stora mellan de orter vi jämfört. I Jönköping kostar det 30 kronor för vuxna att åka en zon och för barn och ungdomar är den summan 18 kronor. I övriga städer varierar priserna mellan 25 och 36 kronor mellan de orter vi jämfört när det gäller vuxenbiljett. För ungdomar ligger priset runt 20 kronor på alla orter vi tittat på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.