• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Tyresö centrum och Bollmora i Tyresö kommun, Stockholms län. Brand i en skola med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges bostadsrättscentrum märker en ökad oro för säkerheten i bostadsrätten i och med den ökade leveransen av paket. Hör Per Karlsson om vad bostadsrättsföreningar kan göra för att förbättra säkerheten i trapphuset. Foto: SVT/privat

Hemleveranser kan skapa otrygghet

Publicerad

Att många idag handlar allt mer på nätet och får sina leveranser hemskickade innebär nya problem för de som bor i en bostadsrättsförening. Det märker Sveriges bostadsrättscentrum, SBC som hjälper bostadsrättsföreningar med frågor som rör boendet.

– Vi märker en ökad oro för säkerheten. Det är paket som står i vägen och portkoder som lämnas ut till obehöriga, säger Per Karlsson, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.

Att leveranser hem till dörren har blivit så lättillgängligt är positivt för den som föredrar att handla hemifrån, men det kan också skapa problem när paketen står i vägen, särskilt för barnfamiljer med barnvagnar och för äldre som har svårare att ta sig fram, enligt SBC. Detta märks särskilt under stora shoppinghögtider som Black Friday och under kommande julhandel.

Vill se leveransboxar i trappuppgången

Ett sätt att göra det säkrare är att installera leveransboxar i bostadsföreningen. Enligt Per Karlsson underlättar det för både boende i fastigheten och för de som levererar paketen. Dessutom gör det att man slipper obehöriga i trappuppgången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer