Ebba Engström ska som young multiplier försöka få fler unga att rösta i EU-valet. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Ebba ska få fler unga att rösta i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Engström från Habo är en av tio unga EU-ambassadörer, young multipliers, som ska jobba för att fler förstagångsväljare och unga ska rösta i EU-valet den 23-26 maj.

– Jag är intresserad av demokratifrågor och politik, därför hoppade jag på uppdraget, säger Ebba Engström.

23-åringen från Habo studerar internationellt arbete på högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Till sommaren tar hon sin examen och parallellt med C-uppsatsskrivandet har hon också tagit på sig uppdraget att försöka få fler förstagångsväljare att rösta i EU-valet söndagen den 26 maj.

EU-valet 2019

Uppdraget som så kallad young multiplier är något som Europa Direkt-kontoren runt om i Europa håller i.

– Det är viktigt att försöka få fler unga att rösta i EU-valet, säger Sophia El Masry, som är EU-samordnare på Europa Direkt-kontoret i Jönköping.

Träffade andra unga från Europa

Ett hundratal ungdomar runt om i Europa har uppdraget och för en tid sedan samlades flera av dem i Bryssel för utbildning, däribland Ebba Engström.

– Det var roligt att träffa andra ungdomar från Europa, det var lärorikt.

Fram till valet kommer de unga EU-ambassadörerna genom sociala medier, besök på skolor och olika typer av evenemang försöka få fler unga röstberättigade att använda sin röst i EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet