Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ove Rydén siktar på att tävla i veteran-VM i friidrott men kroppen har blivit betydligt stelare – följ med på träning och hör honom berätta i klippet. Foto: SVT/Linda Mathillas

Efter 60 års paus – nu satsar Ove på veteran-VM i friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottaren Ove Rydén, 81 år, från Jönköping tänker ställa upp i veteran-VM i Göteborg nästa år. Han var som ung lovande friidrottare och tävlade för IFK Norrköping i längd, tresteg och sprint, men bara 20 år gammal lade han ned karriären.

– Jag flyttade till Lund och det kom andra intressen emellan men nu ska jag ta revansch, säger han.

Egentligen är det en sorglig historia som gör att Ove Rydén hittat tillbaka till friidrotten. Det var när hans sambo gick bort tidigare i år som han och dottern Jessica, 47 år, bestämde att de tillsammans skulle ställa upp i veteran-VM i Göteborg 2025. Dottern tränar nu på sitt håll hemma i Kanada.

Som junior var Ove Rydén lovande. Han berättar att han som 17-åring hoppade 14 meter i tresteg, sprang 100 meter under 11 sekunder och hoppade nästan 7 meter i längdhopp.

”Utan min dotter hade jag inte varit här”

– Jag hade ju aldrig börjat igen om inte min dotter sagt till mig att jag skulle börja röra på mig och inte bara sitta och sörja.

Varje onsdag tränar han nu powerträning med IK Hakarpspojkarna i Kålgårdshallen i Jönköping. En satsning som Svenska friidrottsförbundet drog igång 2021 för att få de som är över 60 år att röra på sig mer.

Hoppas fler vågar veteran-VM

IKHP-ledaren Anna Ek hoppas nu att fler i träningsgruppen vågar ställa upp i veteran-VM.

– Jag försöker lura med hela min träningsgrupp. Det kommer bli en folkfest utan dess like med uppemot 7000 deltagare.

Se Ove hoppa längd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.