Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fysioterapeuten och tränaren Anna Ek berättar i klippet ovan om varför det är så viktigt att träna för att få en hållbar kropp hela livet. Foto: SVT/Linda Mathillas

Fysioterapeuten: ”Det är aldrig för sent att börja träna”

Uppdaterad
Publicerad

En 70-åring kan med rätt träning bli starkare än en 30-åring. Det menar fysioterapeuten och friidrottsentusiasten Anna Ek i Jönköping som varje vecka leder powerträning för seniorer.

– Att bibehålla muskler är jätteviktigt för att kunna göra vardagssaker när du blir äldre. Som att gå i trappor och ta upp saker från golvet exempelvis, säger Anna Ek.

Varje onsdag leder hon och friidrottskollegan Ann Axelsson en grupp seniorer i Kålgårdshallen i Jönköping. Träningen är anpassad för 60-plusare. Den äldsta deltagaren är över 80 år.

Satsningen drog igång för något år sedan när Svenska friidrottsförbundet ville fokusera på att få en ökad rörelseglädje hos seniorer.

”Tänk till redan som ung”

Anna Ek som även är utbildad fysioterapeut vill uppmuntra äldre att våga röra på sig. Hon upplever att många hamnar i ett läge där de inte tycker att det är lönt att träna och hon märker också att många är rädda för att skada sig. Men det handlar om att bygga tålighet i senor, muskler och skelett över tid, säger hon.

Och hon uppmanar yngre personer att redan nu fundera över vad de vill kunna göra när de blir äldre.

– Man måste tänka till redan som ung för att bibehålla rörlighet, kondition och styrka. Det är aldrig försent att börja träna.

Veteran-vm i friidrott 2024

Den 13–25 augusti 2024 arrangeras Veteran-VM i Göteborg.

Den som deltar måste fyllt 35 år då tävlingen startar.

Tävlingsklasser är från 35 år – 40 – 45 – 50 osv med 5 års intervaller.

Det finns inga kvalgränser – alla kan delta. Inget resultat behövs sedan tidigare. Du behöver vara medlem i en friidrottsklubb alternativt ha ett Friskis & Svettis medlemskap.

Källa: Svenska friidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.