Foto: SVT

Efter anklagelserna mot tidigare pingstledaren – ingen polisanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Samfundet Pingst FFS kommer inte polisanmäla den tidigare föreståndaren Daniel Alm, från Björköby i Vetlanda. Det står klart efter att samfundet låtit utreda anklagelser om maktmissbruk. Anklagelserna saknar juridiskt stöd, enligt utredningen.

Efter anklagelserna om kränkande behandling valde föreståndaren för Pingst FFS i Sverige, Daniel Alm att avgå från sin tjänst under hösten 2023. Det var en tidigare kvinnlig kollega som riktat anklagelser mot honom som ska ha rört sig om maktmissbruk och handlingar av sexuell karaktär.

I ett inlägg på sociala medier skrev Daniel Alm att han och den kvinnliga kollegan haft olika syn på händelsen, men att han skämdes för sitt agerande. Han beskrev också att något liknande hänt en gång tidigare.

Lättad

Styrelsen för Pingst FFS har nu låtit en extern part utreda Daniel Alms agerande. Utredningen visar att anklagelserna saknar juridiskt stöd, rapporterar tidningen Sändaren, som tagit del av ett internt meddelande som skickats till anställda inom Pingströrelsen. Det betyder att styrelsen inte heller går vidare med exempelvis någon polisanmälan.

– Daniel är lättad över att utredningen kom fram till att han frias på samtliga punkter angående sexuella trakasserier och kränkande särbehandling, säger Joakim Sjöberg, Daniel Alms juridiska ombud till SVT.

Skadat förtroende

Samtidigt som styrelsen efter utredningens slutsatser alltså inte ser skäl att gå vidare juridiskt, ifrågasätter de det etiska i agerandet.

”Tyvärr har förtroendet för Daniel Alm gått sönder genom det som skett och hans avgång som föreståndare för Pingst FFS var oundviklig”, står det i meddelandet enligt tidningen.

Daniel Alm var föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan, där cirka 430 pingstförsamlingar i Sverige ingår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I samband med Daniel Alms avgång träffade SVT Jönköping Marcus Ardenfors, företrädare för Pingstkyrkan i Jönköping – hör mer i videoklippet. Foto: Ebba Öberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.