Ivo kritiserar nu Tranås för hanteringen av ärendet med adoptivbarnet som lämnades tillbaka till sitt ursprungsland. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Adoptivbarn lämnades tillbaka – Tranås får skarp kritik av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Tranås kommun får nu skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att två föräldrar ångrat en adoption och lämnat tillbaka barnet till ursprungslandet. Ivo pekar på flera brister i kommunens hantering av ärendet, något som P4 Jönköping var först med att rapportera.

Enligt Ivo:s granskning har personalen på socialtjänstens kunskap om adoptioner varit bristfällig och adoptionsärendet har i många stycken inte hanterats som lagen kräver. Ivo menar också de orosanmälningar som gjorts kring situationen i adoptivfamiljen inte utretts tillräckligt.

Socialnämndens svar

Kommunen har i sitt svar till Ivo menat att situationen delvis beror på att det skett en omorganisation och att pandemin har påverkat hanteringen av ärendet. Ivo skriver i sitt beslut att detta inte får påverka barn rättigheter och att det är anmärkningsvärt att lagstiftningen inte har följts.

Socialnämnden ska senast den 13 december redovisa till Inspektionen för vård och omsorg hur de ska komma tillrätta med bristerna som påtalats.

Om bristerna då inte har åtgärdats kan Ivo komma att fatta beslut om att förelägga nämnden vilka åtgärder som ska vidtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer