Brandorsaken kan bli svår att fastställa eftersom byggnaden revs, menar räddningschef Johan Nilsson. Foto: Anders Wikland

Efter branden i Gislaved: ”Svårt att hitta brandorsak”

Publicerad

Branden i skumplastbutiken i Gislaved som startade på fredagen är nu helt släckt. Men eftersom den brandhärjade delen av byggnaden har rivits kommer det att bli problematiskt att fastställa någon brandorsak.

Branden utbröt på fredagseftermiddagen och spred farlig rök över området. Ett antal personer tvingade uppsöka vård på vårdcentral efter att ha andats in röken, men ingen människa skadades allvarligt.

Men släckningsarbetet blev svårt och under lördagen revs den del av byggnaden där elden härjat för att säkerställa att den helt skulle släckas.

– Det var inte säkert för oss att gå in i byggnaden och jobba. Golvet bågnade, säger Johan Nilsson som är räddningschef i Gislaved.

Ingen bevakning längre

Nu har räddningstjänsten inte längre någon bevakning på platsen men enligt polisen är huset avspärrat. På grund av värmen har någon teknisk undersökning ännu inte gjorts och Johan Nilsson är tveksam till om en sådan kommer att ge några svar på varför branden startade.

– Det kommer nog inte att gå att fastställa någon brandorsak. Förmodligen började det brinna inne i butiken men eftersom vi tvingades riva byggnaden blir det svårt att hitta exakt orsak.

Enligt polisens presstalesman Erik Terneborn är ärendet nu överlämnat till utredare.

Röken kan vara giftig. Foto: Casper Johansson

– Händelsen rubriceras som mordbrand men det är inte ovanligt vid sådana här bränder. Vi har ännu inte varit på platsen men eventuellt kommer vi dit under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer