Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jens Hillström, som är kyrkogårds- och fastighetschef i Vetlanda pastorat, berätta om vilka positiva aspekter kyrkan tar med sig efter nedstängningen i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Efter elkrisen: Kyrkklockorna ringer in för gudstjänst i Vetlanda pastorat igen

Publicerad

Till påsk öppnar kyrkorna i Vetlanda pastorat upp igen efter nedstängningen på grund av en kall vinter med höga elpriser.

– Det känns som att det har gett det resultat som vi har eftersträvat, säger kyrkogårds- och fastighetschefen Jens Hillström.

I höstas tog Vetlanda pastorat beslutet att flytta flera verksamheter från kyrklokalerna till församlingshemmet på grund av de alarmerande elpriserna.

Med varmare grader i sikte har kyrkan valt att nu öppna upp kyrkorna igen.

– Vår kyrkoherde har ju haft möjlighet att ge tillstånd att använda kyrkorna även när det har varit kallare, men det är bara vid ett enstaka tillfälle som den frågan har kommit. Så man tycker ju att det har funkat bra, säger Jens Hillström, som är kyrkogårds- och fastighetschef i Vetlanda pastorat.

Hör vilka positiva aspekter kyrkan tar med sig efter nedstängningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.