Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De har båda arbetat inom funktionshinderomsorgen i flera år utan en ordentlig utbildning – nu ska det bli ändring på det. Här träffas Lena och Niclas för första gången och pratar om vad de tror utbildningen kan ge. Foto: Anton Johansson/SVT

Efter flera års arbete utan rätt kompetens – nu ska Lena och Niclas i Jönköping utbildas på arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Lena Appelquist och Niclas Wänebring har arbetat med funktionshinderomsorg i flera år – men inte haft rätt kompetens. Nu ska det bli ändring på det när de ska utbilda sig till stödassistenter på arbetstid.

De kommer båda från helt skilda yrkes- och utbildningsbakgrunder och båda bestämde sig för några år sedan att de ville jobba med människor. Så de sökte jobb inom funktionshinderomsorgen – likt många andra hade de däremot inte rätt kompetenser.

– Jag har jobbat som stödbiträde i tre år nu. Jag tycker det är jättepositivt att de satsar på detta, inte minst för yrkets status, säger Lena Appelquist.

”På tiden”

Även Niclas Wänebring ser positivt på kommunens satsning även om den hade kunnat komma tidigare.

– Det är verkligen på tiden, det är ju också en fråga om lön, säger han.

I klippet berättar de om hur de ser på att utbilda sig på nytt – så lång tid efter deras senaste gång i skolbänken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.