Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur kommunen prioriterar vid en eventuell kris. Foto: Fredrik Weibull SVT

Efter oroligheterna i världen – Så förstärker Jönköping sin krisberedskap

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapen i Jönköpings kommun har successivt höjts under flera år på grund av oroligheterna runt om i världen. Nu har man även byggt ett system för att säkra verksamheter om elen försvinner helt.

I Jönköpings kommun håller ett 80-tal grupp- och äldreboende, 13 skolor och nio brandstationer på att byggas om för att klara en kris och arbetat räknas vara klart till hösten.

– Vi bygger upp ett system som kan klara kriser i fredstid men vi har även börjat bygga en förmåga som gör Jönköping tryggt och säkert att bo i även vid höjd beredskap, säger Göran Melin som är biträdande räddningschef i Jönköpings kommun.

Ö-drift

Nu har kommunen dessutom byggt upp ett system tillsammans med Jönköping energi som gör att man kan man gå över till så kalla ö-drift av elförsörjningen. Detta gör att de mest kritiska verksamheterna så som hälso- och sjukvård, äldreomsorg och vatten- och avlopp kommer kunna fungera som vanligt vid en kris.

– Ö-drift inom elnätet är något man måste skapa om man tappar kontakten med omvärlden, det vill säga om Svenska kraftnät:s stamnät är ur funktion och man inte får el till en stad som Jönköping, säger Fridolf Eskilsson som är vd på Jönköping energi.

I klippet ovan berättar Göran Melin hur de prioriterar vid en eventuell kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.