Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Hedén kommenterar arbetssituationen för djurskyddshandläggare som upplever alltmer hot och hat. Foto: SVT/Linda MatthilasVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter pulverbrevet – inga extra säkerhetsåtgärder hos Jönköpings länsstyrelse

Uppdaterad
Publicerad

I veckan fick flera länsstyrelser runtom i Sverige brev med ett misstänkt pulver. Även Jönköping drabbades. Nu visar det sig på vissa håll i landet att pulverbreven var särskilt riktade mot myndighetens djurskyddsenhet.

– Jag blir upprörd att någon gör såhär, säger Johanna Hedén chef för veterinär- och djurskyddsenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Länsstyrelsen i Jönköpings län vet ännu inte vem brevet skickats till eller vad som stod i det. Ärendet utreds nu hos polisen som grovt olaga hot. I Västmanland har brevet identifierats som ett särskilt hot mot länsstyrelsens djurskyddenhet. I Jönköping bekräftar chefen för veterinär- och djurskyddsenheten en generell ökad hotbild mot djurskyddsinspektörer.

– Vi har säkerhetsrutiner som vi alltid följer oavsett om det är ökad hotbild eller ej och de rutinerna räcker till, säger Johanna Hedén.

Kommer ni att vidta ytterligare säkerhetsåtgärder efter veckans händelse?

– Vi bedömer inte att det behövs i nuläget utan får ta ställning till det när vi vet vad som stod i brevet.

Dialog med lantbrukare

Enligt Johanna Hedén arbetar man kontinuerligt med att säkerställa medarbetarnas säkerhet och det förs också dialog med lantbrukare för att underlätta arbetet.

Finns det något ärende som skulle kunna kopplas till pulverbrevet?

– Det är ingenting som jag kan kommentera, säger Johanna Hedén.

I klippet ovan berättar hon mer om hur hoten påverkar myndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.