Monica Engström (till vänster) och Kristina Pettersson (till höger) i Gränna på sin väg söderut. Foto: Ellinor Rostedt/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter sonens självmord – cyklar 200 mil

Publicerad

Kristina Pettersson från Eksjö var på onsdagen i Gränna på sin cykelfärd genom Sverige tillsammans med vännen Monica Engström. Anledning till strapatsen är att de på vägen vill informera om psykisk ohälsa och få ned antalet självmord.

Kristina Pettersson från Eksjö och vännen Monica Engström var på onsdagen i Gränna och förberedde inför ytterligare några mil på cyklarna till Jönköping. Just den här sträckan har de bjudit in andra cyklister att följa med.

– Det har varit mer fantastiskt än jag trodde, Sverige är otroligt vackert och vi har träffat många människor, alla har pratat och varit glada. Det är de starkaste upplevelserna, säger Kristina Pettersson.

Sonen begick självmord

Under resan genom Sverige samlar dom in pengar och till organisationen Suicide zero och sprider information om hur självmord kan förebyggas. Efter att Kristinas son tog sitt liv för fyra år sedan vill de lyfta frågor om psykisk ohälsa.

– Egentligen är det en sorglig resa att behöva göra. Men naturen är ju en läkande kraft och vara ute och göra fysisk ansträngning hjälper en att gå vidare på något vis, menar Kristina Pettersson.

När ni berättar om att ni gör den här resan, vad får ni för reaktioner?

– Alla har sagt att ”vilken bra insats ni gör” och alla tycker att detta är något som verkligen behöver lyftas och vi behöver prata om psykisk ohälsa, menar Kristina Pettersson.

Karesuando till Smygehuk

Resan startade i Karesuando och på bara åtta dygn har de alltså hunnit ända till Gränna. Vissa dagar cyklar de 20-30 mil medan andra dagsetapper ligger på omkring tio mil. De räknar med att vara framme i Smygehuk på lördag och har då cyklat drygt 200 mil på 12 dygn. Vid pausen i Gränna, efter drygt 160 mils cykling, känns benen fortfarande pigga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer