Ordningsvakterna kommer främst att finnas på torget och kring biblioteket i Skillingaryd. Foto: TT

Efter stöket – nu tar kommunen in ordningsvakter

Publicerad

Efter att det en tid har varit stökigt kring torget och biblioteket i Skillingaryd kommer Vaggeryds kommun att ta in ordningsvakter. Tillståndet gäller till och med september nästa år.

Det är främst påverkade personer som har skapat oroligheter kring torget i Skillingaryd. Näringsliv och medborgare menar att miljön upplevs som otrygg och personal på biblioteket har ett antal gånger blivit bemötta på ett hotfullt sätt.

– Det har varit en del incidenter kopplade till biblioteket. Det är tråkigt att vi ska behöva ta till ordningsvakter, men vi upplever det som nödvändigt, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

Problemen har eskalerat under hösten och polisen har ökat sin närvaro i Skillingaryd. Även väktare har används för att öka tryggheten, men nu vidtar alltså kommunen ytterligare åtgärder i form av ordningsvakter.

– De har en annan möjlighet att ingripa än väktare.

Kortsiktig lösning

I hur stor omfattning ska ordningsvakterna användas?

– Exakt hur det kommer att se ut vill jag inte säga, men inledningsvis en hel del. Och på kritiska helger eller när något har inträffat. I tillståndet vi har fått regleras bara det geografiska området och inte omfattningen.

Det godkännande om ordningsvakter som Vaggeryds kommun har fått från polismyndigheten gäller till och med september 2019.

Var det här det enda kvarstående alternativet för att få bukt med stöket?

– Det här är en insats på kort sikt. Vi jobbar samtidigt långsiktigt med trygghetsvandringar och nattvandrare och vi ser även över den fysiska miljön för att öka tryggheten kring torget och biblioteket, säger Annika Hedvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer