Foto: SVT

Polisen berättar: Så gick storbråket till

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen blev flera personer från organisationen Soldiers of Odin natten till söndagen påhoppade och misshandlade på Tändsticksområdet i Jönköping. Tolv personer sitter nu anhållna misstänkta för misshandel.

Vid klockan 01.30 kom larmet till polisen efter att flera personer ringt in och berättat att ett stort antal personer hamnat i bråk på Tändsticksområdet i centrala Jönköping. Enligt polisen blev flera personer från den högerextrema organisationen Soldiers of Odin påhoppade när de nattvandrade.

– De passerar Tändsticksområdet i höjd med Kulturhuset och får glasflaskor kastade emot sig och blir attackerade med tillhyggen, säger Marcus Anefur, gruppchef på polisen i Jönköping.

EXTREMISTBRÅK PÅ TÄNDSTICKSOMRÅDET

Tolv personer anhållna

Polisen genomförde en husrannsakan i Kulturhuset och hittade tolv personer som misstänks vara kopplade till Antifascistisk aktion, AFA, ett nätverk inom den extrema vänstern.

– Vi grep tolv personer på platsen som numera är anhållna för den här misshandelshärvan. De indikationer vi har är att de här personerna tillhör den autonoma miljön, i det här avseendet AFA, säger Marcus Anefur.

Misshandlade med tillhyggen

Enligt polisen var det tre personer ur organisationen Soldiers of Odin som blev misshandlade med tillhyggen.

SVT Nyheter Jönköping har utan framgång sökt Soldiers of Odins svenske talesperson Mikael Johansson.

Fakta/AFA och Soldiers of Odin

AFA: Antifascistisk Aktion är ett vänsterextremt nätverk som bildades i september 1993. På sin hemsida skriver de fascismen måste bekämpas både ideologiskt och fysiskt, i alla dess former varhelst den visar sig.

Soldiers of Odin: Ett nätverk och medborgargarde som grundades 2015 av den finske nynazisten Mika Ranta. Organisationen säger sig vara nattvandrare som vill skydda kvinnor och barn från våldtäkter och rån och göra städerna trygga för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EXTREMISTBRÅK PÅ TÄNDSTICKSOMRÅDET

Mer i ämnet