Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se räddningstjänstens bilder i klippet och hör brandingenjör Hampus Ragnar berätta om riskerna vid en eventuell brand. Foto: Ebba Öberg/SVT

Efter SVT:s granskning – Räddningstjänsten gör tillsyn av sopberget i Anneberg

Publicerad

Räddningstjänsten kommer att göra en brandtillsyn i den gamla tapetfabriken i Anneberg. Det efter SVT:s granskning om skräpet i fabriken.

– Vi visste inte om att det fanns avfall i den här stora mängden där inne, säger brandingenjören Hampus Ragnar.

Räddningstjänsten besökte fabriken i Anneberg december 2020, i samband med en ansökan om miljötillstånd för en ny verksamhet på platsen. Men räddningstjänsten var då bara i de lokaler som ansökan omfattade.

Se bilder från fabriken och hör om vilka risker en brand där skulle innebära i klippet ovan.

Sopberget i Anneberg

Ingen tillsyn sedan 2014 – trots brand

Det har brunnit på fabriken tidigare. 2013 härjade en omfattande brand på området. I september 2014 gjordes då en brandtillsyn. Men efter det har räddningstjänsten inte bedömt att en ny tillsyn varit nödvändig – förrän nu.

– Vi visste inte att det fanns avfall i den mängden förrän vi såg bilderna i SVT. Och när vi varit i kontakt med fastighetsägaren har han sagt att det inte varit någon verksamheten i gång. Därför har vi bedömt att en tillsyn inte varit aktuell tidigare, säger Hampus Ragnar.

Igenbommade ingångar

Alla ingångar till fabriken, förutom en, är igenbommade med betongsuggor och trädgrenar. Något som kan försvåra räddningstjänstens insats vid en eventuell brand.

– Fastigheten måste vara tillgänglig för att vi ska kunna göra en släckinsats, säger Hampus Ragnar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I den gamla tapetfabriken i Anneberg finns sopor från Think Pink som har legat där mycket längre än tillåtet. Se bilderna i klippet ovan. Foto: Ur inspektionsrapporter från Nässjö kommun / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Anneberg

Mer i ämnet