Viktor Backman på sin tomt i Mariannelund. De får inte odla eller gräva i marken på grund av miljögifter. Foto: Emma Johansson/SVT

Eksjö anses ha ansvar för giftmark – men vägrar åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Trots att länsstyrelsen anser att Eksjö kommun delvis är ansvarig för föroreningar på ett område i Mariannelund så kommer inte Eksjö kommun att medverka i vare sig utredningar eller åtgärder. De kräver istället en rättslig prövning.

I början av oktober berättade SVT Nyheter Jönköping om Viktor Backman och hans familj som köpte sitt drömhus i Mariannelund för tre år sedan. Förra sommaren fick han veta att prover i marken utanför hans fastighet visat på stora mängder miljögifter i marken efter ett nedlagt pappersbruk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Viktor Backman och hans familj får gå på marken, men inte gräva eller odla på den. De måste hela tiden ha uppsikt över barnen. Foto: Emma Johansson/SVT

Båda anses bära ansvar

Varken Eksjö kommun, som köpte området på 70-talet, eller den före detta verksamhetsutövaren vill ta fullt ansvar för saneringen. Därför har länsstyrelsen utrett ansvarsfrågan och anser att båda två bär ansvar.

Eksjö kommun för den lutdamm som täcktes igen med rivningsmaterial och andra förorenade massor och den före detta verksamhetsutövaren för miljögifter på övrig mark i området.

Vägrar att delta

Men Eksjö kommun svarade länsstyrelsen i veckan. Där avsäger de sig allt ansvar för miljögifterna och uppger att de inte tänker medverka i varken utredning eller åtgärder innan saken prövats rättsligt.

Hur den före detta verksamhetsutövaren ställer sig till ansvarsfrågan är oklart. Nu ska länsstyrelsen ta ställning till om de ska kräva åtgärder i form av ett föreläggande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer