Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eksjö kommun vill att fler jobbpendlare ska stanna kvar inom kommunen och jobba där istället. I klippet får du veta vilka yrken som är vanligast bland Eksjöbor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eksjö vill få jobbpendlarna att stanna kvar i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var femte arbetande Eksjöbo har sitt arbete i en annan kommun. Det visar siffror från SCB från år 2020. Eksjö kommun har satsat på näringslivsutvecklingen för att få fler företag att vilja etablera sig där.

Under förra året beslutade kommunstyrelsen i Eksjö om ett projekt under ett halvårs tid för att ta reda på vad som behöver göras för att fler företag ska vilja etablera sig i kommunen. År 2020 pendlade nämligen var femte arbetande Eksjöbo till en annan kommun för att jobba. Projektet kostade knappt 200 000 kronor och pågick från oktober 2021 till mars 2022.

– Vi tittade igenom vad som saknas i dag och hur vi kan göra det mer attraktivt för dem utifrån att vilja etablera sig i Eksjö kommun, säger Helén Lindqvist som var projektledare och nu är vd för näringslivsbolaget Eksjö.nu.

Bland annat hölls workshops tillsammans med företagare i Mariannelund och reklamfilmer har spelats in i tomma lokaler.  I klippet hör du kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höglandets mindre orter

Mer i ämnet