Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Sandemo berättar om några av de brott som hon bevittnat i Mariannelund och även blivit utsatt för själv. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Emma Johansson/SVT

Maria om Mariannelund: ”Mer stök och otrygghet”

Uppdaterad
Publicerad

I början av november hölls ett stormöte i Mariannelund i Eksjö kommun. Hyresgästföreningen hade kallat till det efter flera samtal om stök och bråk i samhället som ökade den upplevda otryggheten. Maria Sandebo som själv utsatts för brott hoppas nu att det sker en förändring.

Maria Sandemo är en av invånarna i Mariannelund som vittnar om ökade oroligheter i samhället. Och Hyresgästföreningen fick så många samtal om det att de kallade till ett stormöte för politiker, chefer och invånare.

‍– En hyresgäst såg maskerade killar hoppa ur en bil och med baseballträ slå sönder en bil, säger Susanne Lundström som är ordförande för Hyresgästföreningen i Eksjö.

Dödshot och misshandel

På mötet gavs olika signaler. Dels lyftes exempel på oroligheter upp, dels uttrycktes förvåning till den beskrivningen av samhället.

Maria Sandemo driver en restaurang centralt i samhället och berättar om hur hon dödshotades av gäster förra sommaren och att hennes man misshandlades. Två män dömdes för det.

‍– Efter det så känner jag mig inte riktigt trygg. Jag tittar mig bakom axeln när jag är ute här nu, säger hon.

Efter mötet bildades en grupp som ska jobba trygghetsskapande och Maria hoppas att det leder till att något görs.

I klippet berättar Maria mer om hur hon tycker att Mariannelund förändrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höglandets mindre orter

Mer i ämnet