Totalt samlades runt 200 personer på mötet om hur samhället kan upplevas som tryggare. Foto: Hyresgästföreningen

Mariannelundsbor larmar om otrygghet: ”Knappt några ute på kvällarna”

Uppdaterad
Publicerad

Personer i Mariannelund har på senaste tid larmat om en upplevd otrygghet, så Hyresgästföreningen drog ihop till ett stormöte på onsdagskvällen.

På mötet i Mariannelund deltog omkring 200 personer. Dels invånare och företrädare för föreningar, men också politiker, tjänstemän och poliser.

Bakgrunden är att både villaägare och hyresgäster har kommunicerat en ökande otrygghet i bygden till Hyresgästföreningen, som då drog ihop till stormötet.

Höglandets mindre orter

Ökning av narkotikabrott

Kommunpolisen Mikael Sjöbrink på Höglandet sa att narkotikabrotten i Mariannelund har ökat, som i resten av landet. Och att man varit där mycket det senaste för att kunna upptäcka det.

– Det är knappt några som är ute och går på kvällarna. Jag hade önskat att fler gjorde det, så att det kändes tryggare, sa en deltagare.

Företrädare från de politiska partierna svarade på frågor. Här håller Johan Ragnarsson (V) i mikrofonen. Foto: Hyresgästföreningen

Jobba fram en strategi

Föräldravandringar var en av lösningarna som togs upp och även att utöka ungdomsverksamheter och starta grannsamverkan.

– Det var ett mycket bra möte där vi fick mycket respons av de som deltog och politikerna som svarade. Nu ska vi gå vidare med det här, säger moderatorn Anne Hägg till SVT Jönköping efter mötet.

En grupp på 15 personer med bland annat politiker, polisen och företrädare för föreningar finns med ska nu jobba fram en strategi för att minska den upplevda otryggheten i Mariannelund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det första intrycket av Mariannelund måste bli bättre. Just nu drar slitna fastigheter ner det, enligt invånare. Foto: Emma Johansson/SVT

Har du mer information? Tipsa reportern via emma.johansson@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höglandets mindre orter

Mer i ämnet