Nu införs bevattningsförbud i Eksjö kommun. Foto: TT

Eksjö inför bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det Eksjö kommuns tur att inför bevattningsförbud. Från och med idag, fredag, är det förbjudet att vattna, fylla upp pooler eller tvätta bilen.

Det har varit varm och torrt med mycket lite nederbörd de senaste veckorna. Det har fått även Eksjö kommun att nu införa bevattningsförbud, då vattennivåerna sjunker i vattentäkterna i Eksjö tätort.

Förbjudet att fylla pooler

Bevattningsförbudet innebär att det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till andra ändamål än dricks-, hygien- och processvatten. Det handlar bland annat om bevattning med slang i trädgård, man får inte fylla pooler, inte ens mindre plastpooler eller tvätta bilen med slang eller högtryck.

Förbudet gäller alla som har kommunalt vatten både privatpersoner, föreningar, offentliga organisationer och företag.

På fredagseftermiddagen meddelade även Vetlanda kommun att de inför bevattningsförbud med omedelbar verkan. Industrier eller andra som är beroende av vatten för sin produktion kan söka dispens för att undantas från bevattningsförbudet.

Hög förbrukning i Sävsjö

Sävsjö kommun omfattas i nuläget inte av bevattningsförbudet, men eftersom vattenförbrukningen är väldigt hög även där kan det även snart bli bevattningsförbud i denna kommun, skriv Njudungs Energi i ett pressmeddelande.

Flera andra kommuner i Jönköpings län har tidigare infört bevattningsförbud. Bland andra Gnosjö, Mullsjö, Värnamo och Gislaved. I flera andra kommuner vädjar man om sparsamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.