Eldningsförbud införs i länet

Uppdaterad
Publicerad
Från och med onsdag den 24 april gäller eldningsförbud i samtliga kommuner i länet. Anledningen är enligt länsstyrelsen den stora brandrisken i skog och mark.

Förbudet omfattar eldning och grillning med fast bränsle utomhus – vilket innebär skog eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas vidare i terrängen.

”Det översta marklagret med vegetation är torrt och prognoser från SMHI anger fortsatt varmt och torrt väder i kombination med vind, vilket innebär mycket stor brandrisk i länet,” skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Grillning hemma

Det är fortsatt tillåtet med grillning och matlagning vid platser som är utformade så att risken för spridning är låg.

Det innebär grill- eller eldplatser som är avgränsade med obrännbart material, som till exempel en betongkonstruktion eller stensättning, samt med en bred markyta med grus eller motsvarande runt omkring eldplatsen.

Det är också tillåtet att grilla mat på sin egen tomt, så länge man använder en grill eller en annan anordning avsett för matlagning. Grillen ska vara utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning. Samma villkor gäller för restauranger.

Undvik rökning

Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till brott. Förbudet gäller fram till dess att ett annat beslut har fattats.

Räddningstjänsterna i Räddsam F uppmanar den som utför arbete i skog och mark som kan orsaka gnistor att vara särskilt försiktig.

”Tillgång till släckutrustning bör finnas samt erforderlig bevakning utföras efter dessa typer av arbete. Rökning bör undvikas när man vistas i skog och mark,” skriver man i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer