Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningstjänsten stärker upp under tisdagsförmiddagen för att bekämpa skogsbranden i Gislaved. Foto: SVT/Martin KrumsVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stor skogsbrand i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen fortsatte räddningstjänsten att bekämpa den stora skogsbranden som på måndagsmorgonen utbröt vid speedwaybanan i Gislaved. Under torsdagskvällen meddelar räddningstjänsten att de lämnar branden.
– Vi bedömer den som släckt, sen är det alltid lite rök kvar i marken, säger Brandingenjör Johan Rönnmark.

Sedan i måndags har storbranden i Gislaved varit tuff att bekämpa. Under flera dygn har man kämpat med att först få den under kontroll och sedan lyckas släcka den. Men under torsdagseftermiddagen berättar brandingenjören Johan Rönnmark att de lämnar branden.

– Det har hyrts in personal för att jobba med efterbevakningen, det är fastighetsägarna som står för den inhyrda personalen, säger han.

Johan Rönnmark berättar också att det känns skönt att kunna släppa den första branden.

– Nu har vi en brand släckt vilket är skönt. Det var väldigt kritiskt under ett tag, men vi har haft en väldigt god samverkan, säger han.

Fortfarande torrt ute

SVT Nyheters reporter Emil Hammarström var på plats vid 9.30-tiden på tisdagen och då berättade räddningschef Johan Nilsson att det fanns risk för att det blossar upp nya bränder.

– Det kan flamma upp bränder som vi tror är släckta, därför blötlägger vi begränsningslinjerna. Eftersom det kan ta eld i skogen igen vill vi vara säkra på att vi kan hantera det, säger Johan Nilsson.

Han höjer samtidigt ett varningens finger till allmänheten:

– Man ska naturligtvis inte grilla eller göra upp öppen eld i skogen. Det är av största vikt. Fimpa inte utan se till att ni inte har någon form av värme i skogen. Det brinner jättemycket och jättelätt.

Misstänker mordbrand

När räddningstjänsten först kom till platsen brann det på två olika ställen, vilket gör att polisen misstänker att bränderna är anlagda. Rubriceringen är mordbrand. Någon misstänkt finns dock ännu inte.

Polisen hade under tisdagen varit på plats med hundar för att göra en tekniska undersökning. Ett område har även spärrats av polisen.

Så här såg det ut vid livesändningen i SVT igår:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bränder på flera platser i landet Foto: Martin Krums

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer