Foto: Martin Krums

Stor skogsbrand härjar i Gislaved: ”Aska ner från himlen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal brandmän och helikopter bekämpade under måndagen en stor skogsbrand vid speedwaybanan i Gislaved. Branden misstänks vara anlagd. Under natten till tisdag är den fortfarande inte under kontroll, och man har upprättat en skyddszon runt den, uppger nyhetsbyrån TT.

Vid 6-tiden på måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en skogsbrand vid speedwaybanan i Gislaved. När de ryckte ut till platsen upptäcktes ytterligare en brand i samma område.

Ett femtiotal brandmän ryckte ut till platsen och helikopter kallades in.

– Vi vattenbombar med helikopter och har precis fått ut slangar så vi kan släcka på marken. Vi är osäkra på hur stor branden är, säger Jonas Petri, räddningschef i beredskap.

Under natten till tisdag har räddningstjänsten uppfört en 10–15 meter bred skyddszon runt branden utanför Gislaved. Zonen ska begränsa spridningsrisken under natten.

Personalstyrkan har minskats till drygt 20 personer och släckningsarbetet kommer att trappas upp under tisdagsmorgonen.

– Vi har fokus på att ringa in branden, det är för farligt att gå in i området när det är mörkt, säger Gunnar Hansson, inre befäl på räddningstjänsten, till TT.

Branden är inte under kontroll

Johan Nilsson som är räddningsledare berättar att branden inte är under kontroll, men att den inte ser ut att sprida sig till boende i närheten.

– Vinden rör på sig vilket innebär att branden rör på sig. Vi har personal runt hela branden, vi hoppas kunna lösa detta så snabbt som möjligt, säger Johan Nilsson.

SVT Jönköpings reporter Emil Hammarström är på plats. Han beskriver hur räddningstjänsten arbetar febrilt.

– Det passerar väldigt mycket räddningspersonal och en helikopter åker över mig. Även gödseltunnor fyllda med vatten från lantbrukare är här. Räddningstjänsten har tagit sig runt branden, men har den inte under kontroll, säger Emil Hammarström.

Vid 19-tiden på måndagskvällen berättar räddningstjänsten att de kommer arbeta med branden under hela natten och under morgondagen.

– Det är lite lugnare nu, men vi har fortfarande helikoptern uppe i luften och det är 50 hektar som brinner, säger Jonas Peteri.

Läskig stämning

På speedwaybanan fick träningen ställas in under dagen.

– Jag kände att det var något när jag var på väg till träningen. Det var aska som föll ner från himlen och det blev bara mer och mer. Tillslut kände jag att man inte kunde vara kvar på platsen, säger Martin Krums som är funktionär på speedwaybanan.

Iréne som bor i närheten av branden berättar att helikoptern åker fram och tillbaka hela tiden.

– Det går bara några minuter sen är den tillbaka för att hämta nytt vatten. Jag tycker det är läskigt när detta händer, säger hon.

Polisen misstänker brott

Enligt polisen misstänks bränderna vara anlagda.

”Räddningstjänsten kommer att släcka bränderna och brandplatserna kommer sedan att spärras av för teknisk undersökning”, skriver de på sin hemsida.

En polisutredning har påbörjats men enligt polisen är i nuläget ingen misstänkt för brott. Enligt Johan Nilsson har han inga uppgifter om att den skulle vara anlagd, men att det inte går att utesluta.

Räddningsstyrkor har anslutit till platsen från Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Nässjö-Vetlanda samt Värnamo. Även gödseltunnor från Maskinringen är på platsen. Vattenfalls högspänningsledning ligger i brandområdet och kommer att stängas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.