Flera skogsbränder har brutit ut i stora delar av södra Sverige under påskhelgen. Foto: Leif Sandberg

Flera skogsbränder i Sverige: ”Det är öppna lågor”

Uppdaterad
Publicerad

Flera skogsbränder härjar i Sverige under påskhelgen. Samtidigt varnar SMHI för att risken för skogsbrand står kvar – om inte regnet kommer snart.

– Det är öppna lågor på platsen och vi har just nu sex brandbilar på platsen, säger Micael Svensson, inre befäl vid Räddningstjänsten nordost, som bekämpar en brand i Bökestad på annandag påsk.

Ett femtiotal brandmän och vattenhelikopter bekämpar en brand i Gislaved. Samtidigt härjar två skogsbränder i Lilla Edet utanför Göteborg. Även där tar de hjälp av en helikopter.

– Just nu väntar vi på helikoptern och ännu en styrka är på väg för att bekämpa den från andra hållet, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

”Det är öppna lågor”

Även i Skåne har flera bränder härjat under dagen.

I Bökestad kom larmet vid lunchtid på annandagen. Där brann ett 1 500 kvadratmeter stort område i ett populärt friluftsområde vid Skåneleden.

– Det är öppna lågor på platsen och vi har just nu sex brandbilar på platsen, säger Micael Svensson, inre befäl vid Räddningstjänsten nordost.

Räddningstjänsten bekämpar en skogsbrand i Bökestad i östra Skåne under annandag påsk. Foto: Peo Möller

”Hade kunnat ta ordentlig fart”

Det här är inte de första bränderna som brutit ut i det varma vårvädret. I Gävle hotade en skogsbrand en kort tid bebyggelse – elden låg bara 30 meter från närmsta hus. Tidigt på annandag påsk började det brinna i Falla i Kinda kommun. Men en sommarstugeägare på väg till jobbet såg rökpelaren i skogen och slog larm.

– Det hade kunnat ta ordentlig fart om branden fått fäste, säger räddningsledaren Ulf Jonsson vid Räddningstjänsten i Kinda.

Han fortsätter:

– Det var öppna lågor och elden hade gått upp i några träd. Men det blev en stor räddning tack vare sommarstugeägaren.

Oklart hur bränderna startade

I södra Sverige har det härjat flera bränder under påskdagen. I Breanäs i Östra Göinge brann 1,5 hektar under påskdagen.

– Det tog fyra timmar att släcka den, säger Micael Svensson, inre befäl på Räddningstjänsten nordost.

Även i Mönsterås och i Högsby blossade bränder upp under påskdagen. Där har räddningstjänsten bekämpat bränderna ända fram till eftermiddagen på annandag påsk.

Branden i Gislaved misstänks vara anlagd. I övrigt finns det ingen känd anledning till hur bränderna startade.

– Det finns misstankar om att det kan ha legat någon form av glas i skogen som har projicerat solens strålar på en punkt under en längre tid, då kan en brand uppstå, men det är bara spekulationer, säger Janne Karlsson inre befäl för räddningstjänsten i Mönsterås kommun.

”Behöver regna flera dagar”

SMHI varnar för skogsbränder och gräsbränder i stora delar av landet. Och om inte det varma vårvädret snart börjar ge regn så finns risken att bränderna fortsätter.

– Kommer det bara någon lokal skur så hinner inte skog och mark ta till sig vattnet. När det är så här torrt skulle det behöva regna i några dagar, menar Åsa Rasmussen, SVT:s meteorolog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.