Så här såg det ut kring Hjorted sydöst om Västervik i juli förra året. Under förra sommaren blossade flera skogsbränder upp i både Kalmar och Kronobergs län. Foto: Leif Pettersson

Flera skogsbränder under påskhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt två olika skogsbränder blossade upp i Mönsterås kommun under påskdagen. Även i Ruda i Högsby kommun har det brunnit i skogen. Men räddningstjänsten har ingen naturlig förklaring till bränderna.

Det var vid 13-tiden under påskdagen som räddningstjänsten fick larm om att två olika skogsbränder brutit ut i Fliseryd och Långemåla. Släckningsarbetet har pågått sedan dess men under måndagseftermiddagen beräknas styrkorna lämna båda platserna.

– Markägaren kommer därefter ansvara för att ha koll på om elden skulle blossa upp igen, säger Janne Karlsson som är inre befäl för räddningstjänsten i Mönsterås kommun.

”Ingen naturlig orsak”

Även i Ruda har brann det i skogen under långfredagen, orten ligger på gränsen till Högsby och Mönsterås kommun. Men enligt räddningstjänsten finns det ingen naturlig orsak bakom bränderna.

– Det är lite egendomligt, för det finns ingen naturlig orsak bakom bränderna. Det har inte varit något skogsarbete i närheten av bränderna, det har inte gått någon åska över området och säsongen för turister som grillar har heller inte dragit igång, säger Janne Karlsson.

Vad kan då ligga bakom bränderna?

– Det finns misstankar om att det kan ha legat någon form av glas i skogen som har projicerat solens strålar på en punkt under en längre tid, då kan en brand uppstå, men det är bara spekulationer, säger Janne Karlsson

Bränderna i Fliseryd och Långemåla har en yta på omkring fyra hektar, skogsbranden i Ruda mäter knappt en hektar enligt räddningtsjänsten. Än så länge har länsstyrelsen i Kalmar inte tagit något beslut om eldningsförbud, däremot har SMHI utfärdat varningar om stor risk för gräs- och skogsbränder i Kalmar län.

– Under torsdagen beslutades det på ett samverkansmöte att det inte behövdes ett eldningsförbud. Men det är tveksamt om ett eldningsförbud skulle motverka skogsbränderna som nu blossade upp i helgen. Jag räknar med ett eldningsförbud i hela Kalmar län under de kommande dagarna eftersom det väntas bli fortsatt torrt väder, säger Janne Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer