Sävsjö kommun får kritik av Skolinspektionen. Foto: Genrebild/TT/Henrik Montgomery

Elever får inte gå ifrån lektioner för att spela instrument

Uppdaterad
Publicerad

En del elever i grundskolan i Sävsjö kommun får gå ifrån lektioner i skolan för att spela instrument i kommunala musikskolan. Det strider mot skollagen och Skolinspektionen ger nu kommunen fram till den 20 januari nästa år att ändra på detta.

Skolinspektionen har reagerat på att elever får gå ifrån den ordinarie undervisningen i skolan för att lektioner inom den kommunala musikskolan. Uppgifter som inspektionen hittat på den kommunala musikskolan i Sävsjös hemsida.

Att elever regelbundet får gå ifrån ordinarie undervisning för att delta i denna verksamhet är inte förenligt med bestämmelserna i skollagen skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Kommunens svar till inspektionen

Under den utredning som gjorts har Sävsjö kommun uppgett att grundskoleelever i första hand deltar i den kommunala musikskolans verksamhet under raster, håltimmar eller i anslutning till att skoldagen tar slut. Undantaget är de yngre eleverna har kommunen skrivit i sitt yttrande till skolinspektionen.

Skolinspektionen förelägger nu kommunen att följa skollagen och vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa grundskolelevernas rätt till utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer