Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Avgiften för musikskolan sänks för att fler barn ska få möjlighet att delta i undervisningen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Musikskolan i Sävsjö bland de billigaste i länet

Publicerad
Vid årsskiftet sänkte Sävsjö kommun avgiften till musikskolan som nu är bland de billigaste i länet. Satsningen gjordes för att förhindra att musikskolan blir en klassfråga.

Enligt Fredrik Håkansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, har personal uppmärksammat att barn från socioekonomiskt utsatta områden inte kommer till musikskolan, trots visat intresse.

– Under prova-på-dagar kommer barn från olika hemförhållanden, men sedan ser man i anmälningarna att de barn som kommer från mer socioekonomiskt utsatta områden inte finns i verksamheten.

Vid årsskiftet sänkte kommunen avgifterna till musikskolan från maximalt 788 kronor till 450 kronor. Avgiften gäller oavsett barnet ålder. Även instrumenthyran sänktes, och nu är avgifterna bland de lägsta i länet.

Hur klarar kommunen det här ekonomiskt?

– Vi löser det inom vår egen befintliga budget. Det är ingenting annat som behöver stå tillbaks för den här satsningen, säger Fredrik Håkansson.

Fredrik Håkansson, ordförande barn- och utbildningsnämnden i Sävsjö.

Mest akademikerbarn

Även läraren Jan Persson har märkt att alla samhällsklasser inte finns representerade i musikskolan.

– Det är akademikerbarn och barn från familjer med ordnad ekonomi som i högre grad än andra går på musikskolan.

Tror du att den här satsningen kommer nå de grupper som kommunen vill nå?

– Jag hoppas det, men jag tror att den behöver kopplas ihop med hur vi rekryterar elever. Här i Sävsjö gör vi det väldigt aktivt, men det finns ändå mer att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer