Foto: SVT/TT

Elever hjälper forskare att kartlägga hösten

Uppdaterad
Publicerad

Hur det varmare klimatet påverkar trädens utveckling under hösten ska nu dokumenteras i ett nationellt projekt som klass 2 på Hägneskolan i Sävsjö är med i.

– Jag tyckte att det vore intressant med lite forskning i klassrummet, säger Matilda Abrahamsson, lärare.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet som leder projektet Höstförsöket där 15.000 skolelever över hela landet deltar.

Genom att dokumentera hur träd förändras hjälper eleverna forskare att studera när hösten börjar och slutar i olika delar av landet men också hur olika trädarter anpassar sig till klimatet.

Följer flera träd

Klasser från elva skolor i länet deltar i projektet, bland annat klass 2 på Hägneskolan i Sävsjö.

– Jag tycker det är bra när man får in forskningsperspektivet i undervisningen, så att barnen förstår att det inte är jag som hittar på fakta utan att det är några som faktiskt forskar om det här, säger läraren Matilda Abrahamsson.

Matilda Abrahamsson, lärare i klass 2 på Hägneskolan i Sävsjö. Foto: SVT

En gång i veckan går klassen ut till skogen bakom skolan och tittar på hur några utvalda träd har förändrats under veckan som gått.

Samlas i databas

För att dokumentera utvecklingen tar de en bild på trädet, samtidigt som de avgör hur stor del av löven som har skiftat från grön till gul. Observationerna skickas sedan in till en databas där information från hela landet samlas.

– Det är roligt, säger Mohamad.

Emelie tycker att trädet som hennes grupp följer har förändrats mycket.

– Förra gången var det väldigt lite men nu är det väldigt mycket gult, säger hon.

Vad har du lärt dig?

– Om träd, färgerna och vad vi gör med träden.

Ovärderliga observationer

Skolelevernas insats är avgörande för forskningen enligt Kjell Bolmgren på Sveriges lantbruksuniversitet som leder projektet. Förutom att de kan få in uppgifter från hela landet kan de också se hur olika arter utvecklas.

– Den typen av detaljerade observationer som eleverna gör är helt ovärderliga för oss, säger han.

Varför just hösten?

– Vi vet mindre om höstfaserna. På våren drar växterna igång när det blir varmare men på hösten är det inte bara temperaturen som styr. Men det här behöver vi få veta mer om, alltså hur klimatförändringarna påverkar slutet av växtsäsongen, säger Kjell Bolmgren.

SE HELA INSLAGET:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.