Utställning om normer på Jönköpings läns museum

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en ny fotoutställning som heter Normstorm på Jönköpings läns museum. Bakom konstverken står elever, som under läsåret fått reflektera kring de normer vi har i samhället.

Normstorm är ett projekt för att ge elever ökad förståelse för de normer vi har i samhället och vilken betydelse de har för jämlikhet och jämställdhet. Under ett läsår har elever från skolor i Jönköpings kommun fått diskutera och analysera kring vad samhället anser vara okej eller inte och varför.

Allt avslutas med en fotoutställning, där eleverna själva fått välja vilket ämne de vill gestalta.

– För oss är den här utställningen otroligt viktig. Just det här att ungdomar får jobba med sina egna livsfrågor och att de får ta upp det som är viktigt för dem, säger Josefine Ottosson, verksamhetsutvecklare på Jönköpings läns museum.

Startades i Jönköping

Normstorm startades 2012 på initiativ av Jönköpings kommun, i hopp om att få ett mer öppet och tryggt samhälle. Projektet har sedan spridit sig till andra kommuner i Sverige. Eleverna på Per Brahegymnasiet är eniga om att projektet har haft stor betydelse för dem.

– Man har fått tänka väldigt mycket och medan man har fått se andras konstverk så har man fått fundera på andra frågor också än sina egna, säger William Ljunggren.

Vill väcka diskussion

Med elevernas egenproducerade konst är förhoppningarna stora att utställningen ska skapa en diskussion även utanför klassrumet.

– Jag hoppas att folk får sig en tankeställare när de ser bilderna och kanske funderar på vad de tycker och tänker om de olika frågorna och normerna, avslutar Agnes Öjfelth som är elev på Per Brahegymnasiet.

Utställningen pågår på Jönköpings läns museum till och med 13 juni 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.