Maja Jacobsson, Ellen Almgren och Hilda Samuelsson har nyligen fått sömntips på sin skola i Jönköping. Peter Högberg, skolsköterska ser att många elever har problem med sömnen. Foto: SVT/Linda Mathillas

Skolsköterskan: Sömnbrist går ut över skolan

Publicerad

Att många ungdomar slarvar med sömnen märker skolsköterskan Peter Högberg på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

– I varje hälsosamtal framkommer det att ungdomarna sover alldeles för lite. Det är inte bra för deras framtid och deras studier, säger han.

I flera år har Peter Högberg arbetat som skolsköterska på gymnasiet i Jönköping och han ser stora förändringar i ungdomarnas beteende på bara några år.

– Det har förändrats över tid. Förr sov man mer på grund av att man hade mindre att göra vad det gäller sociala medier och att hålla sig uppdaterad.

Frånvaro och sämre resultat

Han menar att elevernas sömnbrist leder till ofrivillig frånvaro och sämre resultat i skolan. Han får medhåll från de elever vi träffar. Av tre elever vi pratar med är det bara en som sover de åtta timmar som skolläkaren Jenny Lorefors rekommenderar.

– Jag tror att skolan blir roligare om man sover mer för då har man mer fokus, säger Maja Jacobsson.

Vad gör du för att sova bra?

– Jag tränar och då blir jag trött.

Just nu föreläser skolläkaren Jenny Lorefors på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping om vikten av att sova.

I klippet ovan har hon flera tips för en god nattsömn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.