Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ádám berätta om sitt egenutvecklade system som Bäckadalsgymnasiet har anammat i klippet ovan. Foto: SVT

Elevskyddsombudet Ádám saknade ett bra system – utvecklade sitt eget

Publicerad

Ádám Dinnyés som pluggar på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping saknade ett bra system för elever och lärare att påtala brister i skolmiljön – då beslutade han sig för att utveckla ett. Systemet gick hem hos skolledningen som nu tillämpar Ádáms idé.

Ádám Dinnyés läser sitt andra år på El- och energiprogrammet på Bäckadalsgymnasiet och är med i elevskyddskommittén. Trivsel och trygghet på skolan är frågor som är viktiga för Ádám, men han saknade ett system där ombud kunde anmäla brister som finns i skolmiljön.

– Jag visste ju att skolan är nyfiken på detta men de vill heller inte köpa in ett system för flera tusentals kronor. Då tänkte jag att jag kunde försöka göra ett sånt här, berättar han.

Utvecklar QR-kod och app

Det är viktigt för Ádám att alla elever på Bäckadalsgymnasiet får vara med och tycka till, därför håller han just nu på att utveckla en QR-kod och en app så eleverna med hjälp av sina mobiltelefoner kan anmäla brister som de upptäckt.

Hör Ádám berätta hur hans egenutvecklade system funkar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.